poniedziałek, 29 marca 2010

Tarta z brokułami

Jedna z moich ulubionych potraw;-)) (Zamiast brokułów można dodać szpinak;p)
Tarta z brokułami

Składniki:
Kruche ciasto:
25 dag mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
12 dag margaryny,
jajko,
3 łyżki lodowatej wody (wiem, że brzmi śmiesznie, ale musi być bardzo zimna;p),
sól- ok. pół łyżeczki

Nadzienie:
50 dag brokułów,
4 jajka ugotowane na twardo,
2 cebule,
250 ml śmietany,
15 dag sera feta lub rokpol (bądź lazur),
łyżka oliwy,
łyżka margaryny,
sól,
pieprz,
łyżka soku z cytryny (niekoniecznie, jak, kto woli;D)


Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną, dodać jajko, sól i 3 łyżki bardzo zimnej wody. Szybko wyrobić i uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1h. Następnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem oraz obsypaną mąką formę. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Brokuły podzielić i włożyć na 5 minut do osolonej, wrzącej wody. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Obrać i pokroić jajka oraz ser. Do brokułów dodać cebulę i jajka, doprawić solą i pieprzem (można również dodać łyżkę soku z cytryny). Farsz wyłożyć równomiernie na ciasto, posypać serem i wiórkami margaryny. Piec w temp. 180 stopni przez ok. pół godziny.
Pyszne!;p

3 komentarze:

  1. a gdzie są fotki potraw ?
    rób i pokaż!

    OdpowiedzUsuń
  2. ej właśnie bo tak to nie wiadomo czy tego nie kopiujesz z neta ! uważaj bo ci blog przepuścimy przez uczelniany program komp. PLAGIAT ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy z moich prywatnych zbiorów zdobytych (skrzętnie przepisanych) z różnych książek kucharskich. Żeby nie było!;p

    Krzysiu, jak dasz mi kasę na składniki to chętnie zrobię;D

    OdpowiedzUsuń