wtorek, 25 maja 2010

Gofry trochę inaczej

Znalazłam taką starą pożółkłą karteczkę z przepisami na gofry i zaciekawił mnie przepis z dodatkiem kakao;D Trzeba wypróbować.

Składniki:
250 g mąki,
200 g cukru,
0,5 szklanki wody,
2 czubate łyżki kakao,
200 g masła lub margaryny,
4 jaja (oddzielić żółtka),
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Cukier, wodę, kakao wymieszać, zagotować i odstawić. Do gorącego płynu włożyć masło lub margarynę, a kiedy się rozpuści, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować, a następnie do lekko ciepłego ciasta dodać ubitą pianę z białek, jeszcze raz zmiksować.
Dopisano, że "gofry bardzo udane i smaczne";)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz