wtorek, 1 czerwca 2010

Kolejna zapiekanka

Zapiekanka z mięskiem;) (standardowo z zeszytu mamy mojej)

Składniki:
60 dag wieprzowiny bez kości (wg mnie może być mielone),
6 strąków papryki słodkiej,
25 dag fasolki szparagowej,
1/2 szklanki zielonego groszku (konserwowego),
40 dag ziemniaków,
15 dag cebuli,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
4 łyżki oleju,
pęczek zielonej pietruszki,
sól i pieprz,

Wykonanie:
Mięso pokroić w dosyć dużą kostkę i zarumienić na oleju z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Gdy mięso na wpół zmięknie dodać groszek, pokrojoną paprykę i fasolkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Szklankę wrzątku wymieszać z koncentratem, zalać potrawę i na 40 minut włożyć do rozgrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni). Posypać pietruszką.
Ja posypałabym jeszcze startym serem;p

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz