Powracam do mojego ukochanego szpinaku;))
Składniki:
500 g makaronu rurki,
tabliczka mrożonego szpinaku (lub ok 400g świeżego),
0,5 l mleka,
2 łyżki mąki,
żółtko,
masło,
parmezan,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Szpinak ugotować z masłem i czosnkiem, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Przygotować sos beszamelowy (rozpuścić 3 łyżki masła, dodać mąkę, następnie wlać mleko, sos musi mieć lekko gęstą konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową).
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, ułożyć cienką warstwę makaronu, następnie szpinak, ponownie makaron oraz szpinak (muszą powstać warstwy). Na koniec zalać wszystko sosem beszamelowym i posypać startym parmezanem. Zapiekać w temp. 180 stopni ok 10 minut (ser musi się pięknie stopić;D).
Przemaresz przez piekło
13 lat temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz