niedziela, 6 czerwca 2010

Zupa "NIC"

Na koniec wspomnienie błogiego dzieciństwa, czyli mleczna zupa "NIC":)

Składniki:
1 l mleka,
2 jajka,
3-4 łyżki mąki,
sól,
2-3 łyżki cukru.

Przygotowanie:
Zagotować mleko, oddzielić białka od żółtek. Zrobić kluski: rozmieszać żółtka z mąką i solą aż powstanie jednolita niezbyt rzadka, ale i nie gęsta masa (czyli taka akurat;p). Białka ubić (czyli potraktować mikserem) na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do mleka również można dodać cukru do smaku (jak kto lubi). Na gotujące się mleko lać kluski (czyli, dla jasności, masę z żółtek i mąki) i mieszać dokładnie. Kiedy kluski będą gotowe wyłożyć pianę z białek i wymieszać.

Daaawno już nie jadłam tej mlecznej zupki, ale jest pyszna;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz