Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
25 dag margaryny,
2 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
Masa twarogowa:
30 dag wiśni (bez pestek),
75 dag zmielonego twarogu,
1,5 szklanki cukru pudru,
3 jajka,
2 szklanki mleka,
3/4 szklanki oleju,
1 budyn waniliowy,
cukier waniliowy (paczuszka).
Przyrządzenie:
Mąke przesiać, dodac cukier, szczyptę soli, margarynę. Żółtka roztrzepać z 3 łyżkami wody, wylać na mąkę. Zagnieść ciasto i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Przygotowac wiśnie, jeżeli są mrożone- rozmrozić i osączyć. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i jajkami. Budyń wymieszać z mlekiem i stopniowo wlewać do twarogu (cały czas mieszając), na koniec dodac olej.
Rozwałkować 3/4 ciasta i okleić nim dno oraz boki tortownicy (uprzednio wysmarowanej maragaryną). Rozłożyć wiśnie, przykryc masą twarogową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na serowej masie.
Sernik wstawic do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i piec ok. 50 minut.
Uwagi(;p): Nie trzeba sie bawić w wycinanie paseczków i układanie kratki, po prostu calość ciasta wykorzystać na oklejenie blachy.
Przemaresz przez piekło
13 lat temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz